top of page

Què en podem dir de Booktube?

Molta gent desconeix d'aquesta nova comunitat, la quals cosa fa que s'hagi d'explicar molt bé els conceptes per poder-ho entendre tot. Així que un petit resum del que hi ha més abaix és el següent:

1. BOOKTUBE

1.1. YouTube

1.2. Booktubers

1.3. Contingut

1.4. Públic

1.5. Editorials

 

1. BOOKTUBE

Sabem que hi ha gent que es dedica a penjar vídeos a YouTube, ja sigui del contingut que sigui, amb tal objectiu d’entretenir a la gent; anomenats YouTubers. Però el que molt poca gent sap és que dins de YouTube, s’està formant una nova comunitat que cada dia creix més i s’hi afegeix molta més gent. I aquesta comunitat de la qual us parlo és anomenada Booktube. Quan parlem de Booktube ens referim a una comunitat de YouTube formada per Booktubers, contingut principal de la qual és la literatura.

1.1. YOUTUBE

Però abans d’introduir-nos en aquest món actual de Booktube, repassem una mica el que seria la història d’aquesta nova comunitat. Començant primer parlant de Youtube.

Tots coneixem YouTube, tots sabem identificar el seu logotip. Però, com definiríem YouTube? YouTube és un lloc web en el qual els usuaris poden pujar i compartir els seus vídeos. Però és evident que YouTube no ha existit sempre, i és que només fa 11 anys que tenim aquesta plataforma al nostre abast.

Però abans d’introduir-nos en aquest món actual de Booktube, repassem una mica el que seria la història d’aquesta nova comunitat. Començant primer parlant de Youtube.

Però no és fins set anys més tard que Fa Orozco, començar a penjar un contingut literari en un canal només enfocat a la literatura. Però també amb Fa s’afegeix Sebastian. Entre els dos, fan que molta més gent es vagi afegint a aquesta comunitat i comenci a penjar vídeos enfocats només en la literatura. Per tant, podem dir que Fa i Sebastian són els pares i creadors d’aquesta comunitat. Cal remarcar que actualment continuen actius, creixent cada dia més i aconseguint fins al moment 300.000 subscriptors i 160.000 subscriptors, respectivament.

1.2. BOOKTUBERS

I aprofitant que he entrat en el tema dels Booktubers, anem a explicar i a mencionar-ne els més importants i els que més influència han creat en aquesta comunitat.

Com deveu suposar, un booktuber és aquell que penja vídeos amb contingut literari. És ben fàcil ser-ne, però només uns quants han aconseguit una fama considerable.

Com ja he dit abans, comencem parlant de Fa Orozco. El seu primer vídeo el va penjar en agost de 2012. Una necessitat que naixia de la seva inquietud per comentar els llibres que llegia i la dificultat per trobar guies digitals d’aquest tipus en castellà. “Yo llevaba unos dos años consumiendo vídeos de Booktubers en inglés y cuando me puse a buscar algo parecido en español,  no encontré lo que esperaba. Lo pensé durante unos días y finalmente decdí crear yo misma el contenido que me gustaría ver”, diu responent a una pregunta que li solen qüestionar cada cop que assisteix a alguns esdeveniments relacionats amb la literatura, com seria Sant Jordi, l’any passat a Barcelona, o a un trobament del seu “gremi” a Madrid. El canal d’aquesta jove estudiant de 21 anys ja arriba als 300.000 subscriptors i els seus vídeos acumulen més de onze milions de reproduccions. Al seu canal, Las Palabras de Fa, trobem ressenyes de llibres, els compara amb les seves adaptacions al cinema, desafia a altres Booktubers o convida als seus seguidors a fer-li preguntes o qüestions literàries.

Després tenim Sebastian, el seu primer vídeo apareix a YouTube en setembre de 2012. “Mi punto de vista sobre los jóvenes de hoy en día, y mi experiencia en el mundo de la literatura y de las pasiones que esta levanta”, diu Sebastian, explicant el motiu de la seva participació en aquesta nova forma de fomentar la lectura a través de vídeos. Actualment, té quasi 160.000 subscriptors que esperen un vídeo setmanal cada dilluns.

També m’agradaria parlar de dos Booktubers més. Primer de Esmeralda, del canal Fly like a butterfly, que just fa poc va arribar als 100.000 subscriptors. “Con los videoblogs comencé al mismo tiempo que el blog literario, pero solamente enseñaba en ellos mis más recientes adquisiciones literarias. Ahora he expandido a más temas mis vídeos, aunque siempre dentro de la literatura”, descriu el contingut del seu canal, actiu des de fa quasi 5 anys.

I per últim mencionar Andrea. Sota el seu pseudònim “Andreo Rowling”, porta el canal literari “més recent” a la comunitat. Andrea, una noia de 21 anys ha aconseguit reunir més de 60.000 subscriptors en molt poc temps, en un any. “Porque quería compartir mis lecturas con personas con gustos similares a los míos”.

1.3. CONTINGUT

La majoria de Booktubers solen coincidir en el contingut del canal. A part de què és literari, hi ha unes "seccions" que quasi tots els canals tenen, i d'altres, que fan úniques al canal corresponent. I de les seccions que vull parlar-ne són les comunes entre tots els canals.

- Els Book Hauls són els vídeos que solen tenir més èxit als canals. Són vídeos on el Booktuber ensenya totes les noves adquisisions que ha fet durant el mes corresponent a aquell vídeo (exemple: Book Haul de gener, on s'ensenyen tots els llibres que s'han aconseguit durant aquest mes).

- Els Wrap Up són vídeos semblants als Book Haul, però que en aquest cas, es resumeixen totes les lectures del més corresponent al vídeo (exemple: Wrap Up de gener, on es resumeixen les lectures que s'han llegit surant el mes de gener).

- Unboxings és el nom que reben aquells vídeos el contingut dels quals s'hi observa una obertura d'un paquet de llibres (exemple: Unboxing de una comanda de cinc llibres). Cal especificar que aquests vídeos no són tant abundants, ja que els Booktubers solen esperar a tenir una quantitat bastant gran de paquets per fer el vídeo.

- Els BookTags són reptes que es fan entre els Booktubers, que fan del canal un dinamisme més divertit.

- I el més evident, les ressenyes d'alguna lectura en concret, on s'expliquen els motius pels quals li ha agradat o no la lectura, etc...

1.4. PÚBLIC

Ara que ja coneixem alguns Booktubers, anem a conèixer el seu públic. S’acostuma a dir que els adolescents no llegeixen, i ho solen dir els adults. Però, aquests adults són conscients d’aquesta comunitat? Si coneixéssin tot el que arrossega aquesta comunitat, Booktube, potser canviarien d’opinió. Ja que, si només a Espanya podem trobar tots aquests seguidors i Booktubers joves, deu voler dir que la famosa frase “els joves d’avui dia ja no llegeixen…” s’està extingint.  

Segons una enquesta que va fer un jove mexicà el 2015, quasi la majoria (un 87%) dels subscriptors que seguien aquests canals literaris eren nois i noies d’entre 12 i 20 anys.

Això demostra que cada cop hi ha més joves amb gust a la lectura, i que evidentment, llegeixen.

El públic veu aquesta nova manera de fomentar la lectura molt eficaç, amb bons resultats, innovadora i amb un cercle molt ampli, ja que al penjar-ho a Internet, la gent hi està més a l’abast. També ho veuen com una diversió, ja que per un lector, què més divertit que poder compartir els gustos i les opinions literàries amb altres persones. I pels que no segueixen aquests Booktubers, neguen rotundament que sigui una pèrdua de temps, ja que si a algú li s’entreté, ja és motiu per continuar fent-ho.

I els Booktubers? Què en pensen dels seus seguidors? Doncs Andreo afirma que és una sensació genial, que el fet de cada dia trobar-se comentaris als seus vídeos animant-la i dient-li que continuï, fa que tingui més ganes de pujar el proper vídeo. I que, a més, no només segueixen el canal, sinó que a vegades, tenen l’oportunitat de decidir el contingut.

1.5. EDITORIALS

Les editorials juguen un paper molt important en el món de Booktube, ja que ajuden als Booktubers a crear més contingut al canal. Vull dir, les editorials regalen llibres a certs Booktuebrs perquè aquests posteriorment en fagin publicitat al canal. De manera que les dos parts d'aquest petit "tracte" acaben guanyant: els Booktuebrs obtenen exemplars de manera gratuita i les ediotirals guanyen públic. Aixòsí, és evident que abans de tractar amb algun Booktueber les editorials estudien a fons el mitjà (perquè també col·laboren amb blogs de literatura).

 

 

 

 

 

bottom of page